In conversation with Leadership Coach - Namrata Dhasmana

Updated: Apr 6

We interviewed about guidance and her thoughts on Leadership, and she responded with other things too, that are useful for Leadership. Here are some interview talks we had :



  1. What was the major transformation period in your period?

Answer: Thank You Neel for this question. My transformation was

when as a young lieutenant I got commissioned to Jammu and

Kashmir. While being posted there on the first day, there was a mine

blast on the convoy in which I was supposed to go. Where there were

lots of injuries, I even lost a couple of people with whom I was having

some enormous belly laughs just a day prior, and that made me realize

the bigger responsibility life was unfolding for me as a Leader and as

an officer. At the same time, I took it as an opportunity to drive my

life more maturely and responsibly towards others and towards my

team in Army, your team is your biggest strength and you are not only

responsible to get work from them, but also owe a lot to them as a

Leader and even responsible to look after their lives.

My second transformation was when while working in a BFSI

organization and seeking an interview to raise my team. I realized out

of 10 team members not even a single person is a woman. On

questioning about the same to the recruiter, his reply was that I never

asked for a woman team member. That was pretty amusing to me. For

me, talent is a talent irrespective of any gender.

Where the first event developed me as a Leader, the second gave me

perspectives that what damage to the industry, and there is so much

more to do as such inequality in the minds is not healthy for our

nation.


2. What is the Real Difference between Other Coaches and Leadership Coach?

Answer: There have been so many conversations about Leaders and

Leadership Coach, Neel, and Leadership come with lots of

responsibility, not only towards organization but first towards self to

take on bigger responsibilities, to develop themselves. To integrate

their personal and professional life and much more.

Coming back to your question of differentiating between other

coaches and Leadership coaches, it is imperative to understand the

requirements of Leaders. Coaching Conversations make them realize

the vacuum that they have in their lives, in spite of having a huge

bank balance. There are many models like GROW, DISC, etc which

are not meant for Leadership coaching. Leadership Coaching is about

bridging the gap in the purpose of their lives and making them think

big and not restricting to transactional issues. It’s about building the

traits of servant leadership, thinking global and acting local, a resilient

mindset, and many more. Leaders often lack in handling difficult

conversations and there a true Leadership Coach guides and help

them to be effective Leader.



3. Would you like to share the importance of certificates in this field?

Answer: Certifications are really important as it gives a wide

the spectrum of following ethics related to coaching. It is a framework

that advocates what is to be done but also specifies what is not to be

done and that makes coaching different from consulting and

mentoring.

Yet, it is upon a coach also how well have they develop themselves in

life and taken life to coach Leaders to develop them.


4. Please share about great things you learned from your Seniors.

Answer: First- Never believe what others say about people. When it comes to

people use their own wisdom to understand them.


Second- Never push any person to the extent, that they react.


5. How to deal with hectic schedules, do you have any secret mantra?

Answer: Smiles…The secret mantra is self-awareness. Know your core values

and what drives you. You will know the purpose of your life and your

reasons for doing certain things and not doing certain things.

Rest, when you are driven with passion nothing is hectic, it is

an abundance of work that you enjoy doing.



6. What are the key things you adopted when you relocated to different zones?

Answer: Diverse Mindset, Respect for people, and being observant.


7. Please share about most memorable feedback.

Answer: From Army- "I give anything and everything to Namrata which cannot

be done by anyone."

Incorporate- "Don’t look for perfectionism, just execute it."


8. Any message to young leaders?

Answer: Develop yourself and invest in your mindsets. Everything is in the

mind. Challenge your primitive belief system and take charge of your

life.

There is no shortcut to success.